logo uom v

fb  twitter  instagram linkedin

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Κώδικας διεθνών πράξεων προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου

Π. Νάσκου - Περράκη
Κώδικας διεθνών πράξεων προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου
Παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο

Το Διεθνές Δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί έναν εξελισσόμενο κλάδο του Διεθνούς Δικαίου, τόσο στο θεσμικό όσο και στο συμβατικό επίπεδο. Νέες συμβάσεις, πρωτόκολλα και διακηρύξεις υιοθετούνται με συνεχή αυξανόμενο ρυθμό, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου και εγκαθιδρύοντας μηχανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων αυτών, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα του ανθρώπου κατοχυρώνονται σε περισσότερες από 300 διεθνείς πράξεις μερικές από τις οποίες διαθέτουν Επιτροπές και άλλες Δικαστήρια, ενώπιον των οποίων τα κράτη οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις που τελούνται στο εσωτερικό τους μετά από αναφορές ή προσφυγές που υποβάλλονται από άτομα, ομάδες ατόμων ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ είναι πλέον διάχυτη η πεποίθηση ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι αδιαίρετα, αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τις σημαντικότερες διεθνείς συμβάσεις προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, που διαθέτουν μηχανισμό ελέγχου και υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και τις αντίστοιχες που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο Περιφερειακών Οργανισμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, της Αφρικανικής Ένωσης, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών και του ASEAN. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης και δύο Διακηρύξεις, την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα μη συμβατικό κείμενο που περιλαμβάνει κανόνες διεθνούς εθιμικού δικαίου, καθώς και τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών, το πιο πλήρες κείμενο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ. Το παρόν βοήθημα είναι συμπληρωματικό του μαθήματος της Διεθνούς Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του αντίστοιχου εγχειριδίου Μηχανισμοί Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

DOES IT MATTER?

NICHOLAS G. CARR
Does IT matter?
Τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών ως συγκριτικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα.
Απόδοση στα ελληνικά-επιστημονική επιμέλεια Κ.Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Για τη σύγχρονη επιχείρηση οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι όλο και περισσότερο σημαντικές, όσον αφορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τη στρατηγική επιτυχία.

Σε αυτό το εκρηκτικό και προκλητικό βιβλίο, ο Nicholas G. Carr θέτει υπό αμφισβήτηση την κοινή λογική. Η διατήρηση της στρατηγικής σημασίας των ΤΠΕ έχει πράγματι εξασθενήσει, καθώς ο λειτουργικός πυρήνας τους κατέστη διαθέσιμος και οικονομικά προσιτός σε όλους. Επεκτείνοντας το αντιφατικό άρθρο του Harvard Business Review που προκάλεσε έναν καταιγισμό διαφωνιών σε όλο τον κόσμο, το Does IT matter? δείχνει ότι οι ΤΠΕ-όπως παλαιότερα οι τεχνολογίες υποδομών, όπως ο σιδηρόδρομος και η ηλεκτρική ενέργεια-εξελίσσονται σταθερά από μία ιδιόκτητη κερδοφόρα πηγή, σε ένα απλό κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Carr χρησιμοποιεί ως αποδείξεις ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα για να εξηγήσει γιατί οι καινοτομίες στο υλισμικό, στο λογισμικό και στη δικτύωση, αντιγράφονται γρήγορα από τους ανταγωνιστές, ουδετεροποιώντας τη στρατηγική τους δύναμη για να φτιάξουν μια ξεχωριστή επιχείρηση. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι δείχνει γιατί η εμφάνιση των ΤΠΕ ως διαμοιράσιμη και τυποποιημένη υποδομή είναι φυσική και αναγκαία διαδικασία, η οποία μπορεί τελικά να αποδώσει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Ο Nicholas G. Carr είναι ειδικός στο τομέα των επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται κυρίως στην επιχειρηματική στρατηγική και τις ΤΠΕ. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο HarvardBusinessReview,τους Financialtimes, τη Boston Globe και αλλού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιάσει με συστηματικό τρόπο τη νομισματική οικονομική, που να ανταποκρίνεται στις σημαντικές ερευνητικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών. Έτσι η ανάλυση για την σύγχρονη νομισματική πολιτική βασίζεται στην στόχευση της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και στην εξαγωγή του κανόνα του Taylor, ο οποίος εφαρμόζεται τόσο από την ευρωπαική κεντρική τράπεζα, όσο και από άλλες κεντρικές τράπεζες. Επίσης στο τελευταίο κεφάλαιο που αναλύεται το χρέος ως ποσοστό του εισοδήματος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη νομισματικοποίηση του χρέους.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Π. Νάσκου - Περράκη
Κώδικας πράξεων διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου
Νομολογία - Λημματικός κατάλογος

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ή δίκαιο του πολέμου ή των ενόπλων συρράξεων, αποτελεί κλάδο του διεθνούς δικαίου και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα δίκαια ανά τους αιώνες. Από τον κώδικα του Χαμουραμπί, Βασιλιά της Βαβυλωνίας το 1772 π.Χ., που «θέσπισε νόμους για να εμποδίσει τους ισχυρούς να καταπιέζουν τους αδυνάτους», μέχρι τις «κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την προώθηση της συμμόρφωσης προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», το 2009, όλοι οι πολιτισμοί διαθέτουν στη νομοθεσία τους κανόνες πολέμου, πρακτικές διεθνών κανόνων πολέμου, κανόνες για την έναρξη και λήξη του πολέμου, περιορισμό των χώρων, τρόπων, χρόνων και μεθόδων διεξαγωγής του πολέμου, καθώς και κανόνες που ενισχύουν τον σεβασμό προς τον αντίπαλο. Ο παρών κώδικας πράξεων διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι συμπληρωματικό βοήθημα του μαθήματος του Δικαίου των Ενόπλων Συρράξεων το οποίο διδάσκεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου μας και περιλαμβάνει τις σημαντικότερες διεθνείς πράξεις του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και τα καταστατικά των δύο ad hoc διεθνών ποινικών δικαστηρίων, και το Καταστατικό της Ρώμης, με τη νομολογία τους κατ' άρθρο. Συμπληρώνεται με λημματικό κατάλογο και με κατάλογο αλφαβητικό των υποθέσεων ανά δικαστήριο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

DARREL INCE
Κατανεμημένες εφαρμογές και ηλεκτρονικό εμπόριο
απόδοση στα ελληνικά-επιστημονική επιμέλεια Κ.Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για τα κατανεμημένα συστήματα που απαντούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων και χρησιμοποιούν δικτυακή τεχνολογία – κυρίως τις τεχνολογίες του Διαδικτύου. Αυτό το βιβλίο περιγράφει την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών που αναδύθηκαν και ωρίμασαν τα τελευταία χρόνια, όπως οι διακομιστές Ιστού, η HTML,η Java, η CORBA και ηXML. Ειδικότερα μελετά ορισμένες πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπου παρουσιάζονται προβλήματα απόδοσης και αξιοπιστίας. Το βιβλίο χρησιμοποιεί μια προσέγγιση "από κάτω προς τα πάνω" συζητά το μοντέλο πελάτη-διακομιστή και τα υποδείγματα κατανεμημένου υπολογισμού πριν προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες τεχνολογίες που αποτελούν παραδείγματα των γενικών αυτών αρχών. Το τελικό μέρος του βιβλίου καλύπτει πιο προχωρημένα θέματα, όπως η ασφάλεια Διαδικτύου, η συγχρονικότητα, οι πράκτορες και ο αφανής-κινητός υπολογισμός.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της έκδοσης • Ισχυρά προσανατολισμένη προς τις εφαρμογές με γλώσσα υλοποίησης την Java • Σε όλο το βιβλίο εμφανίζονται μελέτες περίπτωσης και συνοπτικές περιγραφές συγκεκριμένων τεχνολογιών • Νέο υλικό για τον προγραμματισμό από την πλευρά του πελάτη, καθώς και μια εισαγωγή στη γλώσσα JavaScript • Εμπλουτισμός του κεφαλαίου της XML • Εμπλουτισμό του κεφαλαίου για τα επιχειρηματικά μοντέλα Διαδικτύου • Μεγαλύτερη κάλυψη των HTML, σχεδιασμού ιστοσελίδων, Java Server Pages, κλήσης απομακρυσμένων διαδικασιών, εσωτερικών υπηρεσιών, πλαισίων ανάπτυξης εφαρμογών, MySQL, SOAP, Apache και υπηρεσιών Ιστού.
Το CD_ROM που συνοδεύει το βιβλίο περιέχει συνδέσμους προς ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για περαιτέρω μελέτη, ασκήσεις προγραμματισμού και προτεινόμενες λύσεις.
Ο Darrel Ince είναι Καθηγητής Υπολογιστικής στο Βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει περισσότερα από 30 βιβλία, μεταξύ των οποίων και το Active Java, ένα από τα πρώτα βιβλία σχετικά με προγραμματισμό σε Java.