logo uom v

fb  twitter  instagram linkedin

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Στο βιβλίο αυτό προτείνονται γλωσσικές δραστηριότητες (project) με διαθεματικές προσεγγίσεις για το δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με τις αρχές και τη φιλοσοφία της διδασκαλίας της λειτουργικής-επικοινωνιακής χρήσης της γλώσσας.

Μέσα στη μαγευτική ατμόσφαιρα των κόμικς, της φωτογραφίας, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της λαϊκής παράδοσης, των ζωγραφικών έργων, της λογοτεχνίας και της ποίησης, εκτυλίσσεται η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας. Τα έργα της τέχνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνδέοντας το λόγο με την εικόνα, λειτουργούν ως ερεθίσματα για την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν στην αισθητική εμπειρία των παιδιών.

 

Οι συγγραφείς εργάζονται στην Α/βάθμια εκπαίδευση

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

ΑΘΗΝΑ Α. ΣΙΠΗΤΑΝΟΥ
Θεσμοί και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δια βίου μάθηση

Τα τελευταία χρόνια ,με δεδομένες τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, έγινε επιτακτικότερη η ανάγκη για την αναζήτηση εθνικών στρατηγικών με σκοπό την ευρύτερη μορφωτική αναβάθμιση των ανθρώπινων πόρων. Ως αποτέλεσμα η αποτελεσματικότητα της «δια βίου μάθησης» έχει αναδειχτεί ως αυτονόητος παράγοντας προόδου και κοινωνικής ευημερίας.
Η δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση έπαψε να ενδιαφέρει αποκλειστικά τους παιδαγωγούς ,αλλά να απασχολεί πλέον εξίσου τους επιχειρηματίες, τους ειδικούς της οικονομίας, τους εργαζομένους και διευρύνεται ολοένα όχι μόνο ως δυνατότητα εξασφάλισης προσόντων ,τα οποία σχετίζονται με την εργασία και την οικονομία, αλλά και ως βάση για την προοπτική ολοκλήρωσης της προσωπικότητας των ατόμων. Έτσι, η «δια βίου μάθηση» έχει εξελιχθεί σήμερα σε κοινό στόχο των χωρών της Ε.Ε., εφόσον εκτιμάται ότι η ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών εξαρτάται σημαντικά από την ικανότητα των κοινωνιών να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν την πρόσβαση στη «δια βίου μάθηση».
Στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο να διαμορφώσει μια γενική αντίληψη του περίπλοκου μηχανισμού της Ε.Ε. και να εμβαθύνει στις πολιτικές και τις δράσεις της Ε.Ε. για τη « δια βίου μάθηση»,η οποία ξεκινώντας ως μια έννοια συμπληρωματική της τυπικής εκπαίδευσης εξελίχθηκε σ' ένα συνεχές εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.

Η Αθηνά Α. Σιπητάνου είναι Λέκτορας στο Τμ. Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής Του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ

ROBERT M. SOLOW
Θεωρία μεγέθυνσης
μια αναλυτική παρουσίαση
επιστημονική επιμέλεια ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΛΥΒΟΣ, μετάφραση ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΙΤΙΝΑ

Η ελληνική μετάφραση της δεύτερης αγγλικής έκδοσης ενός κλασικού συγγράμματος της βιβλιογραφίας των οικονομικών επιστημών έχει ως στόχο να φέρει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε άμεση επαφή με τη σκέψη του μεγάλου στοχαστή. Το βιβλίο ξεκινάει με την ομιλία του συγγραφέα για την αποδοχή του βραβείου Νόμπελ με τίτλο «Η θεωρία της οικονομικής μεγέθυνσης και η μετεξέλιξη της» και ακολουθούν τα έξι αρχικά κεφάλαια της πρώτης έκδοσης
Ο Solow υποστηρίζει ότι, ακόμα και σήμερα, αυτά τα πρώτα κεφάλαια συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη βασική θεωρία της μεγέθυνσης. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας καλύπτει το σχετικά πρόσφατο κύμα έρευνας, το οποίο συχνά αναφέρεται ως «η νέα ενδογενής θεωρία της μεγέθυνσης». Ως γέφυρα ανάμεσα στα παλαιότερα και τα καινούρια κεφάλαια, ο Solow παραθέτει δοκίμιο με τον τίτλο «Ιντερμέτζο», στο οποίο μιλά γι΄αυτήν τη μετάβαση.
Εδώ αναπλάθει το υπόδειγμά του με στόχο να βοηθήσει τον αναγνώστη να συγκρίνει τις σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα υποδείγματα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την παράθεση μερικών μαθημάτων που απορρέουν από τη νέα θεωρία της μεγέθυνσης καθώς και την επισήμανση των κενών που οφείλουν να καλύψουν μελλοντικές έρευνες. Αυτή η δεύτερη έκδοση αποτελεί ένα σημαντικό ανάγνωσμα για τη μακροοικονομία και τη θεωρία μεγέθυνσης για τους φοιτητές, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Κανένα άλλο βιβλίο δεν παρέχει μια τόσο σφαιρική θεώρηση του πεδίου της μεγέθυνσης και της εξέλιξής του.
Η έκδοση του πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (ΕΠΙ) Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

DOES IT MATTER?

NICHOLAS G. CARR
Does IT matter?
Τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών ως συγκριτικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα.
Απόδοση στα ελληνικά-επιστημονική επιμέλεια Κ.Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Για τη σύγχρονη επιχείρηση οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι όλο και περισσότερο σημαντικές, όσον αφορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τη στρατηγική επιτυχία.

Σε αυτό το εκρηκτικό και προκλητικό βιβλίο, ο Nicholas G. Carr θέτει υπό αμφισβήτηση την κοινή λογική. Η διατήρηση της στρατηγικής σημασίας των ΤΠΕ έχει πράγματι εξασθενήσει, καθώς ο λειτουργικός πυρήνας τους κατέστη διαθέσιμος και οικονομικά προσιτός σε όλους. Επεκτείνοντας το αντιφατικό άρθρο του Harvard Business Review που προκάλεσε έναν καταιγισμό διαφωνιών σε όλο τον κόσμο, το Does IT matter? δείχνει ότι οι ΤΠΕ-όπως παλαιότερα οι τεχνολογίες υποδομών, όπως ο σιδηρόδρομος και η ηλεκτρική ενέργεια-εξελίσσονται σταθερά από μία ιδιόκτητη κερδοφόρα πηγή, σε ένα απλό κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Carr χρησιμοποιεί ως αποδείξεις ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα για να εξηγήσει γιατί οι καινοτομίες στο υλισμικό, στο λογισμικό και στη δικτύωση, αντιγράφονται γρήγορα από τους ανταγωνιστές, ουδετεροποιώντας τη στρατηγική τους δύναμη για να φτιάξουν μια ξεχωριστή επιχείρηση. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι δείχνει γιατί η εμφάνιση των ΤΠΕ ως διαμοιράσιμη και τυποποιημένη υποδομή είναι φυσική και αναγκαία διαδικασία, η οποία μπορεί τελικά να αποδώσει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Ο Nicholas G. Carr είναι ειδικός στο τομέα των επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται κυρίως στην επιχειρηματική στρατηγική και τις ΤΠΕ. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο HarvardBusinessReview,τους Financialtimes, τη Boston Globe και αλλού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

MARK BURRELL
Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Θεμελιώδεις έννοιες
επιστημονική επιμέλεια ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΣΚΑΛΗΣ
μετάφραση ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΣΚΑΛΗΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Αρχιτεκτονική υπολογιστών είναι η μελέτη της συνολικής σχεδίασης των εξαρτημάτων υλισμικού και λογισμικού ενός υπολογιστικού συστήματος. Συχνά οι φοιτητές θεωρούν δύσκολο αυτό το αντικείμενο εξαιτίας του ιδιαίτερα τεχνικού περιεχομένου του. Το βιβλίο αυτό, μέσω της χρήσης λογισμικού προσομοίωσης, βάζει τους αναγνώστες από την αρχή να συμμετέχουν και τους καθοδηγεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Γραμμένο για προπτυχιακούς φοιτητές που παρακολουθούν εισαγωγικές ενότητες αρχιτεκτονικών υπολογιστών, το παρόν διδακτικό εγχειρίδιο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του γνωστικού αντικειμένου με τρόπο απλό και προσιτό.
Το βιβλίο χωρίζεται στα ακόλουθα τέσσερα κύρια μέρη:
Τα δομικά τμήματα-όπου καλύπτονται οι βασικές έννοιες του αντικειμένου και παρουσιάζεται ένας απλός επεξεργαστής.
Χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή-όπου θεμελιώνεται η πρακτική χρήση του επεξεργαστή ξεκινώντας με απλά προγράμματα.
Κάτω από το κάλυμμα – όπου εξετάζονται οι πιο προχωρημένες δυνατότητες και τεχνικές των επεξεργαστών.
Ο πραγματικός κόσμος – όπου εξετάζεται το πώς συσχετίζονται οι παρουσιασθείσες έννοιες και τεχνικές με τους σύγχρονους μικροεπεξεργαστές.
Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία όπως πρακτικά παραδείγματα, μια διεκπεραιωμένη άσκηση, ασκήσεις στο τέλος του κεφαλαίου και ορισμούς σημαντικών λέξεων στα πλευρικά περιθώρια.

Το βιβλίο συνοδεύεται από CD που περιλαμβάνει την εργαλειοθήκη JASP και την τελευταία έκδοση του πακέτου Digital Works.