ΝΙΚΟΣ ΚΩΦΙΔΗΣ
Η πρώτη μου μαγική παραμυθόπορτα (παιδικό)
Εικονογράφηση ΛΩΡΑ ΚΟΥΡΟΥΜΛΗ
Το παραμύθι Η πρώτη μου μαγική παραμυθόπορτα δε στοχεύει να μυήσει τα παιδιά στη σύγχρονη επιστημονική σκέψη. Φιλοδοξεί να μεταγγίσει στην παιδική φαντασία τον απόηχο της σύγχρονης φαντασίωσης για τον κόσμο μας. Έναν κόσμο που φαίνεται να λειτουργεί παράξενα αλλά με συνέπεια στις βασικές αρχές του.
Αναπτυξιακά σύνδρομα στην ειδική αγωγή
Η μοριακή και κυτταρική βάση των φαινοτύπων
Το έντονο ενδιαφέρον για τη βιολογική πληροφόρηση σε μια επιστημονική προσέγγιση της Ειδικής Αγωγής αποτελεί ουσιαστική μαρτυρία για την ανάγκη της γνώσης σε ένα χώρο με ραγδαίες ερευνητικές εξελίξεις. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ανασκόπηση δεδομένων πάνω σε επιλεγμένα αναπτυξιακά νευρογενετικά σύνδρομα. Στόχος του είναι να προσφέρει τις επιστημονικές βάσεις για την καλύτερη κατανόηση του φαινοτύπου των συγκεκριμένων καταστάσεων και της παθογένεσης τους, από τη μοριακή βάση έως τη συμπεριφορά. Έμφαση δίδεται στα πορίσματα της Κυτταρικής και Μοριακής Γενετικής, της Νευροβιολογίας, της Νευροπαθολογίας και των Γνωστικών Επιστημών.
Ο Λάζαρος Τριάρχου είναι καθηγητής στο Τμ. Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ηλίας Θερμός
Η πολιτική σκέψη των Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην κλασική και σύγχρονη εποχή
Πρόκειται για ερευνητικό πόνημα στο οποίο γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν οι αντικειμενικές πραγματικότητες και το ιστορικό περιβάλλον πάνω στο οποίο λειτουργεί ο κόσμος της αρχαιότητας και αντανακλάται ο κλασικός πολιτισμός.
Η πόλις-κράτος αναδεικνύει την πολιτική, θεσμική και κοινωνική οργάνωση του κλασικού ελληνικού κόσμου που προβάλλεται μέσα από το οργανωμένο σύστημα κρατικής εξουσίας και κυριαρχίας στο ελληνικό κοσμοσύστημα. Οι ηγεμονικές φιλοδοξίες και αντιπαλότητες οδηγούν αυτό το σύστημα σε κρίση με αναζήτηση διεξόδου και μεταλλαγής.
Η πολιτική φιλοσοφία και η αναζήτηση ιδανικών και εφικτών μορφών διακυβέρνησης εστιάζουν την προσοχή του Πλάτωνα στην Ιδανική Πολιτεία και του Αριστοτέλη στην ανάδειξη συγκριτικής μελέτης των πολιτικών συστημάτων και τη σύνθεση μιας εφικτής και λειτουργικής μορφής διακυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στα προβλήματα τόσο της εποχής του όσο και διαχρονικά.
Στα τελευταία δύο κεφάλαια μελετάται η σχέση της Πολιτείας με την παιδεία διαχρονικά από την εποχή του Πλάτωνα μέχρι τη σημερινή μεταβιομηχανική κοινωνία.
Τέλος το έργο εστιάζεται στο ρόλο και τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Β΄- Διδακτική Ενηλίκων
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ / ΑΔΑΜ.ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗΣ
Τα περισσότερα εγχειρίδια Διδακτικής αρχίζουν συνήθως με μία διδακτκή
Θεωρία, στην οποία κυρίως στηρίζονται , π.χ διδακτική θεωρίας της μόρφω-
Σης, της μάθησης και τελευταίως της κυβερνητικής ή της επικοινωνίας. Στην
Εκπαίδευση ενηλίκων δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί κανείς σε κάποια από τις
Θεωρίες αυτές. Δεν μπορεί ωστόσο να γίνει λόγος για Διδακτική της εκπαίδευ-
Σης ενηλίκων, όπως και γενικότερα για την Διδακτική, χωρίς αναφορά στην
Πράξη. Η Διδακτική είναι πρωτίστως και κυρίως συσσωρευμένη εμπειρία .Για
Αυτό ο δρόμος προς την διδακτική θεωρία παρουσιάζεται πάντα ως ένας δρόμος
Μίας σταδιακής αφαίρεσης και γενίκευσης. Όποιος θέλει να διδάξει σχεδιάζει
Και δοκιμάζει τον δρόμο τον οποίον θα ακολουθήσει και στοχάζεται γύρω από
Την πορεία του. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής αξιοποιεί τις προηγούμενες
Εμπειρίες του, τόσο τις επιτυχημένες όσο και τις αποτυχημένες, αλλά και τις
Γνώσεις άλλων και όλα αυτά τα κάνει γνώση, διδακτική θεωρία
Το έργο εξυπηρετεί πρωτίστως διδακτικούς σκοπούς. Εν επιγνώσει του συγγραφέως, η επιτομή δεν εμβαθύνει εξαντλητικά, ούτε αναλύει λεπτομερώς την ύλη του εργατικού δικαίου. Ωστόσο, καλύπτει κατά τρόπο ευσύνοπτο, αλλά πλήρη, τα κύρια ζητήματα των εργασιακών σχέσεων. Υπ' αυτήν την έννοια, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για τον νομικό της πράξης, τα αρμόδια για τις εργασιακές σχέσεις πρόσωπα της επιχείρησης αλλά και όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει με εύληπτο τρόπο μια γενική και πλήρη εικόνα του σύγχρονου εργατικού δικαίου.