Π. Νάσκου - Περράκη
Κώδικας διεθνών πράξεων προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου
Παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο
Το Διεθνές Δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί έναν εξελισσόμενο κλάδο του Διεθνούς Δικαίου, τόσο στο θεσμικό όσο και στο συμβατικό επίπεδο. Νέες συμβάσεις, πρωτόκολλα και διακηρύξεις υιοθετούνται με συνεχή αυξανόμενο ρυθμό, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου και εγκαθιδρύοντας μηχανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων αυτών, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα του ανθρώπου κατοχυρώνονται σε περισσότερες από 300 διεθνείς πράξεις μερικές από τις οποίες διαθέτουν Επιτροπές και άλλες Δικαστήρια, ενώπιον των οποίων τα κράτη οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις που τελούνται στο εσωτερικό τους μετά από αναφορές ή προσφυγές που υποβάλλονται από άτομα, ομάδες ατόμων ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ είναι πλέον διάχυτη η πεποίθηση ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι αδιαίρετα, αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τις σημαντικότερες διεθνείς συμβάσεις προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, που διαθέτουν μηχανισμό ελέγχου και υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και τις αντίστοιχες που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο Περιφερειακών Οργανισμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, της Αφρικανικής Ένωσης, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών και του ASEAN. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης και δύο Διακηρύξεις, την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα μη συμβατικό κείμενο που περιλαμβάνει κανόνες διεθνούς εθιμικού δικαίου, καθώς και τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών, το πιο πλήρες κείμενο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ. Το παρόν βοήθημα είναι συμπληρωματικό του μαθήματος της Διεθνούς Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του αντίστοιχου εγχειριδίου Μηχανισμοί Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το βιβλίο Διαχείριση Μάρκετινγκ Γεγονότων και εκδηλώσεων ΔΜΓΕ (Event Marketing Management) απευθύνεται σε αναγνώστες που ενδιαφέρονται για το μάρκετινγκ, τη Διαχείριση και Διοίκηση των πολιτιστικών επαγγελματικών, ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, πολιτικών, ιδιωτικών εκδηλώσεων και γεγονότων.
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Ισορροπία των δυνάμεων και ηγεμονική πρόκληση
Το ευρωπαϊκό σύστημα κρατών, 1871-1945
Το έργο αναφέρεται σε μια περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας, στη διάρκεια της οποίας πρωταγωνίστησαν πέντε ή έξι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που επιχείρησαν, για τελευταία φορά, να ρυθμίσουν τις τύχες του κόσμου με επίκεντρο τη γηραιά ήπειρο. Χρησιμοποιώντας ως κύρια μέσα τη διπλωματία και τον πόλεμο, επιζήτησαν είτε να διατηρήσουν την «τάξη» στο διακρατικό σύστημα είτε να την ανατρέψουν και να επιβάλουν μια νέα που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις στενές επιδιώξεις τους.
Στο εισαγωγικό κεφάλαιο τα θέματα της ιστορικής αφήγησης τίθενται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προβληματισμού που αφορά την εξέλιξη της διπλωματίας, την ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου και των διεθνών θεσμών, και την ανταγωνιστική, συχνά εκρηκτική, συνύπαρξη των αρχών της κρατικής κυριαρχίας και της εθνικής αυτοδιάθεσης, οι οποίες διέπουν το σύστημα κρατών μετά την ορμητικη εμφάνιση του εθνικισμού, εδώ και δυο αιώνες περίπου.
Στα επόμενα επτά κεφάλαια το βάρος πέφτει στην αφήγηση. Εξιστορείται η πορεία του διεθνούς συστήματος, όπως την καθόρισε η διπλωματία και η ισχύς των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων. Το σύστημα αυτό μεσουράνησε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να παρακμάσει αμέσως μετά και να καταρρεύσει μέσα στη δίνη μιας δεύτερης παγκόσμιας σύρραξης. Οι εξελίξεις ερμηνεύονται με βασικό άξονα τις μεταβολές στην ισορροπία της ισχύος και τις επανειλημμένες απόπειρες του νεότερου μέλους της «λέσχης» των μεγάλων δυνάμεων, της Γερμανίας, να θέσει το σύστημα υπό την ηγεμονία της. Παράλληλα, όμως, εξετάζονται οι πολιτικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί και ιδεολογικοί παράγοντες οι οποίοι, επιδρώντας κυρίως στο εσωτερικό των μεγάλων κρατών, επηρέασαν τη λειτουργία του συστήματος, με κορυφαία παραδείγματα τη μεγάλη οικονομική κρίση του μεσοπολέμου και την άνοδο του ολοκληρωτισμού.
Ο Ιωάννης Στεφανίδης είναι Αν. Καθηγητής στη Νομική Σχολή, Α.Π.Θ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Θ. ΣΟΛΔΑΤΟΣ
Θεωρία παιγνίων για οικονομολόγους
Η θεωρία Παιγνίων για Οικονομολόγους παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις κύριες πτυχές της Θεωρίας Παιγνίων, η οποία μελετά τη συμπεριφορά μονάδων λήψης αποφάσεων σε κατάσταση αντιπαλότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη χρήση της Θεωρίας ως αναλυτικό εργαλείο στην Οικονομική αλλά και στις άλλες κοινωνικές επιστήμες. Στόχος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας υποδειγματοποίησης και επίλυσης καταστάσεων οποιασδήποτε και όχι μόνον οικονομικής αντιπαλότητας
Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, το οποίο καλύπτει μια ποικιλία γεγονότων που χαρακτηρίζουν μια ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία, έχει άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία των σημερινών κοινωνιών και των εκπαιδευτικών συστημάτων.
Η «διεθνοποίηση» και η «παγκοσμιοποίηση»που αρχικά είναι έννοιες συνώνυμες του «ανοίγματος προς όλους»,θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι και μια απειλή για μια «πολιτισμική ομογενοποίηση»των κοινωνιών, η οποία Θα έβαζε σε κίνδυνο τη διαφορετικότητα των πολιτισμών και θα εδραίωνε την ηγεμονία ενός πολιτισμού ή μιας γλώσσας (ή μερικών πολιτισμών και γλωσσών) επί των άλλων.
Είναι πλέον καιρός η παγκοσμιοποίηση να συμπληρωθεί από ένα «κοινωνικό όραμα»στο οποίο η Παιδεία θα κατέχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την προσέγγιση των ψυχών και των πνευμάτων, μιάς προσέγγισης που θα ξεπερνά τα όρια του εμπορίου, της οικονομίας και των χρηματοδοτήσεων.
Επιμέλεια: Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης
Κείμενα: Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης, Σπύρος Λίτσας, Νικόλαος Ραπτόπουλος, Κλεάνθης Κυριακίδης
Η αραβική άνοιξη
- Μελέτες διεθνών σχέσεων
Τέσσερις πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες παρουσιάζουν, αναλύουν και επιχειρούν να ερμηνεύσουν το πολύπλοκο και δυναμικό φαινόμενο της Αραβικής Άνοιξης. Η προσέγγιση του ανά χείρας συλλογικού τόμου, συνδυάζοντας τη θεωρία με την ανάλυση, ξεφεύγει από τα στερεότυπα, βοηθάει τον αναγνώστη να εμβαθύνει στις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο και, παράλληλα, καλύπτει ένα σημαντικό κενό της βιβλιογραφίας των Διεθνών Σχέσεων.
Το παρόν έργο εγκαινιάζει τη σειρά του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης: Μελέτες Διεθνών Σχέσεων.