logo uom v

fb  twitter  instagram linkedin

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Θ. ΣΟΛΔΑΤΟΣ
Θεωρία παιγνίων για οικονομολόγους

Η θεωρία Παιγνίων για Οικονομολόγους παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις κύριες πτυχές της Θεωρίας Παιγνίων, η οποία μελετά τη συμπεριφορά μονάδων λήψης αποφάσεων σε κατάσταση αντιπαλότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη χρήση της Θεωρίας ως αναλυτικό εργαλείο στην Οικονομική αλλά και στις άλλες κοινωνικές επιστήμες. Στόχος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας υποδειγματοποίησης και επίλυσης καταστάσεων οποιασδήποτε και όχι μόνον οικονομικής αντιπαλότητας
Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, το οποίο καλύπτει μια ποικιλία γεγονότων που χαρακτηρίζουν μια ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία, έχει άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία των σημερινών κοινωνιών και των εκπαιδευτικών συστημάτων.
Η «διεθνοποίηση» και η «παγκοσμιοποίηση»που αρχικά είναι έννοιες συνώνυμες του «ανοίγματος προς όλους»,θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι και μια απειλή για μια «πολιτισμική ομογενοποίηση»των κοινωνιών, η οποία Θα έβαζε σε κίνδυνο τη διαφορετικότητα των πολιτισμών και θα εδραίωνε την ηγεμονία ενός πολιτισμού ή μιας γλώσσας (ή μερικών πολιτισμών και γλωσσών) επί των άλλων.
Είναι πλέον καιρός η παγκοσμιοποίηση να συμπληρωθεί από ένα «κοινωνικό όραμα»στο οποίο η Παιδεία θα κατέχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την προσέγγιση των ψυχών και των πνευμάτων, μιάς προσέγγισης που θα ξεπερνά τα όρια του εμπορίου, της οικονομίας και των χρηματοδοτήσεων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

CHRISTIAN DE DUVE
Μηνύματα της ζωής
Νόηση, νόημα και ύστατη πραγματικότητα
Μετάφραση-επιμέλεια ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΡΙΑΡΧΟΥ

Σε μια μοναδική σύνθεση Εξελικτικής Βιολογίας και Βιολογικής Φιλοσοφίας, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της σύγχρονης επιστήμης τείνει ευήκοον ους στα μηνύματα της ζωής. Με ωριμότητα και σύνεση, καταθέτει στην ανθρωπότητα τα πορίσματα του, από το πώς προέκυψε μέσα από την κοσμική χημεία το πρώτο ζωντανό κύτταρο-ο κοινός πρόλογος όλων μας –έως το πώς αντιλαμβάνεται, έχοντας αφομοιώσει την ουσία της βιολογικής γνώσης, την έννοια του θείου. Στάσεις στη διαδρομή αποτελούν η προέλευση του ανθρώπινου εγκεφάλου, η εξέλιξη της γλώσσας, της συνείδησης και της νοημοσύνης, η γέννηση της επιστήμης, οι πηγές των συγκινήσεων, της ηθικής, του αλτρουϊσμού και της αγάπης, η επιτακτικότητα και η παροδικότητα της ζωής πέρα από τις παρυφές του Γαλαξία, φθάνοντας τελικά στο «υπέρτατο ερώτημα».
Ο Βέλγος βιοχημικός Christian de Duve ανακάλυψε τα λυσοσωμάτια και τα υπεροξεισωμάτια. Από τους επιφανέστερους επιστήμονες της εποχής μας, τιμήθηκε το 1974 με Βραβείο Nobel Ιατρικής για τη συμβολή του στην κατανόηση της δομικής και λειτουργικής οργάνωσης του κυττάρου. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ερευνά την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής και τη συμβολή της κατανόησης της ανθρώπινης νοημοσύνης για ένα νόημα στο Σύμπαν. Κατανέμει το χρόνο του ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, όπου είναι Ομότιμος Καθηγητής. Τα άλλα του βιβλία περιλαμβάνουν Περιήγηση στο ζωντανό κύτταρο (1984), Προσχέδιο για ένα κύτταρο: φύση και προέλευση της ζωής (1991), Βιογόνος σκόνη: η ζωή ως κοσμική επιτακτικότητα (1995) και Μοναδικότητες: ορόσημα στα μονοπάτια της ζωής (2005). Τα μηνύματα της ζωής είναι το πρώτο του βιβλίο που δημοσιεύεται στην ελληνική γλώσσα.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ (ΕΠΙΜ.)
Οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων

Στο βιβλίο αυτό, που γράφτηκε από εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικούς, αναλύονται θέματα που χαρακτηρίζουν τη σημερινή σχολική πραγματικότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρουσιάζονται διαφορετικά μοντέλα οργάνωσης και σχολικής διοίκησης με στόχο τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής βελτίωσης του σχολείου.
Αντιμετωπίζοντας το σχολείο ως δυναμικό πεδίο αλληλεπίδρασης πολυάριθμων μεταβλητών, οι συγγραφείς επιχειρούν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως τι σημαίνει «καλό σχολείο»,τι προσδοκίες έχουν από το εκπαιδευτικό σύστημα οι μαθητές, οι γονείς και η κοινωνία στο σύνολο της, ποια είναι τα οργανωτικά χαρακτηριστικά και ποιος ο συνδυασμός των παραμέτρων που διαμορφώνουν το σχολικό κλίμα.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο που εμπλουτίζει την υπάρχουσα βιβλιογραφία με νέους προβληματισμούς και προτάσεις για το ρόλο του σχολείου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.Οι συγγραφείς είναι όλοι μέλη ΔΕΠ του τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

DOES IT MATTER?

NICHOLAS G. CARR
Does IT matter?
Τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών ως συγκριτικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα.
Απόδοση στα ελληνικά-επιστημονική επιμέλεια Κ.Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Για τη σύγχρονη επιχείρηση οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι όλο και περισσότερο σημαντικές, όσον αφορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τη στρατηγική επιτυχία.

Σε αυτό το εκρηκτικό και προκλητικό βιβλίο, ο Nicholas G. Carr θέτει υπό αμφισβήτηση την κοινή λογική. Η διατήρηση της στρατηγικής σημασίας των ΤΠΕ έχει πράγματι εξασθενήσει, καθώς ο λειτουργικός πυρήνας τους κατέστη διαθέσιμος και οικονομικά προσιτός σε όλους. Επεκτείνοντας το αντιφατικό άρθρο του Harvard Business Review που προκάλεσε έναν καταιγισμό διαφωνιών σε όλο τον κόσμο, το Does IT matter? δείχνει ότι οι ΤΠΕ-όπως παλαιότερα οι τεχνολογίες υποδομών, όπως ο σιδηρόδρομος και η ηλεκτρική ενέργεια-εξελίσσονται σταθερά από μία ιδιόκτητη κερδοφόρα πηγή, σε ένα απλό κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Carr χρησιμοποιεί ως αποδείξεις ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα για να εξηγήσει γιατί οι καινοτομίες στο υλισμικό, στο λογισμικό και στη δικτύωση, αντιγράφονται γρήγορα από τους ανταγωνιστές, ουδετεροποιώντας τη στρατηγική τους δύναμη για να φτιάξουν μια ξεχωριστή επιχείρηση. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι δείχνει γιατί η εμφάνιση των ΤΠΕ ως διαμοιράσιμη και τυποποιημένη υποδομή είναι φυσική και αναγκαία διαδικασία, η οποία μπορεί τελικά να αποδώσει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Ο Nicholas G. Carr είναι ειδικός στο τομέα των επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται κυρίως στην επιχειρηματική στρατηγική και τις ΤΠΕ. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο HarvardBusinessReview,τους Financialtimes, τη Boston Globe και αλλού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΙ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Θ. ΣΟΛΔΑΤΟΣ
Θέματα μικροοικονομικής ΙΙ

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του βιβλίου είναι ότι αναπτύσσει διεξοδικά τη θεωρία ολιγοπωλίων και από την άποψη της θεωρίας παιγνίων, καθώς και τη θεωρία γενικής ισορροπίας και ευημερίας, περιλαμβανομένων των εννοιών του πυρήνα, της δίκαιης και της εξισωτικής κατανομής. Απευθύνεται σε σπουδαστές και φοιτητές της οικονομικής επιστήμης

Ο Γεράσιμος Σολδάτος είναι Αν. Καθηγητής στο Τμ. Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου
Μακεδονίας