ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑΠΟΔΑ

Τίτλος: ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ - Οι πολιτικοί πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη Διαστάσεις: 170x250mm Σελίδες: 286 ISBN: 960-8396-16-6 'Έτος έκδοσης: 2005
Διαθεσιμότητα :σε απόθεμα 10 προϊόντα
Κωδικός προϊόντος :
24,88 €

Ε. ΒΟΥΤΥΡΑ, Β. ΔΑΛΚΑΒΟΥΚΗΣ, Ν. ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ, Μ. ΜΠΟΝΤΙΛΑ (ΕΠΙΜ.)
«Το όπλο παρά πόδα»
Οι πολιτικοί πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη

Ένας συλλογικός τόμος που περιέχει τις εισηγήσεις του συνεδρίου για τους πολιτικούς πρόσφυγες το οποίο οργανώθηκε τον Ιούλιο του 2003 στα Ζαγοροχώρια από το δίκτυο για τη μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων και το Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο.
Η έκδοση έχει ως στόχο να φέρει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τους νέους προσανατολισμούς της έρευνας για την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.
Η νέα οπτική των ερευνητών επικεντρώνεται, ίσως για πρώτη φορά με τόσο συστηματικό τρόπο , στον εμφύλιο πόλεμο ως ένα σύνολο βιωμάτων των μη πρωταγωνιστών, ως μέρος της ζωής κάποιων ανθρώπων και όχι ως ένα πολιτικό γεγονός στη διαμόρφωση του οποίου οι απλοί άνθρωποι δεν είχαν καμιά επίδραση.
Έτσι, η μελέτη του βιώματος του εμφυλίου από την πλευρά των απλών ανθρώπων φέρνει στο φως τη φυσιογνωμία του εμφυλίου , το εύρος του και την απήχηση του στη ελληνική κοινωνία σε βάθος χρόνου. Η πολιτική προσφυγιά παρουσιάζεται ως ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο. Η κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος μετατρέπονται από ιστορικές πραγματικότητες σε κοινωνικές πραγματικότητες, σε παραγωγούς θεσμών, ατομικών και συλλογικών σχέσεων.
Με κείμενα των΄Ηλιου Γιαννακάκη, Γρηγόρη Φαράκου, Ιάκωβου Μιχαηλίδη, Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν, Θανάση Μητσόπουλου, Τασούλας Βερβενιώτη, Ειρήνης Λαγάνη, Κατερίνας Τσέκου, Μαρίας Μποντίλα, Pavel Hradecny, Δημήτρη Σταματόπουλου, Νίκου Κουλούρη, Βενετίας Αποστολίδου, Κωνσταντίνας Ευαγγέλου.