ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Τίτλος: ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΖΩΗΣ - Νόηση, νόημα και ύστατη πραγματικότητα Διαστάσεις: 170x240mm Σελίδες: 488 ISBN: 960-8396-29-8 'Έτος έκδοσης: 2006
Διαθεσιμότητα :σε απόθεμα 10 προϊόντα
Κωδικός προϊόντος :
29,86 €

CHRISTIAN DE DUVE
Μηνύματα της ζωής
Νόηση, νόημα και ύστατη πραγματικότητα
Μετάφραση-επιμέλεια ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΡΙΑΡΧΟΥ

Σε μια μοναδική σύνθεση Εξελικτικής Βιολογίας και Βιολογικής Φιλοσοφίας, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της σύγχρονης επιστήμης τείνει ευήκοον ους στα μηνύματα της ζωής. Με ωριμότητα και σύνεση, καταθέτει στην ανθρωπότητα τα πορίσματα του, από το πώς προέκυψε μέσα από την κοσμική χημεία το πρώτο ζωντανό κύτταρο-ο κοινός πρόλογος όλων μας –έως το πώς αντιλαμβάνεται, έχοντας αφομοιώσει την ουσία της βιολογικής γνώσης, την έννοια του θείου. Στάσεις στη διαδρομή αποτελούν η προέλευση του ανθρώπινου εγκεφάλου, η εξέλιξη της γλώσσας, της συνείδησης και της νοημοσύνης, η γέννηση της επιστήμης, οι πηγές των συγκινήσεων, της ηθικής, του αλτρουϊσμού και της αγάπης, η επιτακτικότητα και η παροδικότητα της ζωής πέρα από τις παρυφές του Γαλαξία, φθάνοντας τελικά στο «υπέρτατο ερώτημα».
Ο Βέλγος βιοχημικός Christian de Duve ανακάλυψε τα λυσοσωμάτια και τα υπεροξεισωμάτια. Από τους επιφανέστερους επιστήμονες της εποχής μας, τιμήθηκε το 1974 με Βραβείο Nobel Ιατρικής για τη συμβολή του στην κατανόηση της δομικής και λειτουργικής οργάνωσης του κυττάρου. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ερευνά την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής και τη συμβολή της κατανόησης της ανθρώπινης νοημοσύνης για ένα νόημα στο Σύμπαν. Κατανέμει το χρόνο του ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, όπου είναι Ομότιμος Καθηγητής. Τα άλλα του βιβλία περιλαμβάνουν Περιήγηση στο ζωντανό κύτταρο (1984), Προσχέδιο για ένα κύτταρο: φύση και προέλευση της ζωής (1991), Βιογόνος σκόνη: η ζωή ως κοσμική επιτακτικότητα (1995) και Μοναδικότητες: ορόσημα στα μονοπάτια της ζωής (2005). Τα μηνύματα της ζωής είναι το πρώτο του βιβλίο που δημοσιεύεται στην ελληνική γλώσσα.